Hoppa till innehåll

Hälsocoach, distans

Barn- och fritid

Distans, 800 poäng

Hälsocoach

Arbetsuppgifter

Som hälsocoach ska du coacha och inspirera människor till ett sundare liv. Det kan handla om att hjälpa dem med allt från fysisk aktivitet, kost, sömn eller återhämtning. I yrket ligger fokus på att stärka det friska beteendet hos den individ eller grupp man möter och man arbetar med ett förebyggande förhållningssätt mot uppsatta mål, på ett välorganiserat sätt.
 
Som hälsocoach kan du arbeta hälsofrämjande mot enskilda individer, en grupp eller på organisationsnivå. Oavsett arbetsplats så innebär arbetet tät kontakt med människor och därför handlar en del av utbildningen om kommunikation och samtal.
 
Under utbildningen lär du dig hur du motiverar andra till önskad förändring och du får kunskaper om fritid, hälsa och friskvård. Efter utbildningen kan du planera, genomföra och utvärdera olika typer av aktiviteter som lämpar sig för den målgrupp du arbetar med.

Utbildningen ger möjlighet till arbete inom hälso- och friskvårdsbranschen och kan även förbereda för högre utbildning inom området. 

Förmågor

För att arbeta som hälsocoach behöver du ha förmåga att lyssna på andra, vara tydlig i din kommunikation och det är bra om du har ett stort intresse för friskvård, kost, hälsa och personlig utveckling.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. För Hälsocoach finns ingen prognos i nuläget, men du kan möjligen för likande yrken om du går in på deras webbplats och söker bland olika yrken och yrkesområden.
 
Länk: Yrkesprognoser

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15 % av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
 
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för kurslitteratur kan tillkomma.
 

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande.

Ämnes-/kursplan

BFXARR

Anmälningskod

BFXARR-DI

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (8 st)

2 Kursstarter

 1. Kursstart 4957428

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Antagningsbesked
  Studietakt

  Beskrivning

  Kostnader: Litteratur

  Schema: Heltid, lärarledd undervisning 1-2 vardagar varannan vecka, kl 9-17, online eller i skolan. 
  Övrig tid består av självstudier på distans 

  Övrigt: Slutprov på plats 

  Studieuppehåll: Inget

  Kontaktuppgifter:
  Adress: Hammarby Fabriksväg 61
  Postnr + Ort: 120 30 Stockholm
  Telefon nr: 040 698 60 00
  E-post: info@sverigehalsan.se

 2. Kursstart 4957515

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Antagningsbesked
  Studietakt

  Beskrivning

  Kostnader: Litteratur

  Schema: Heltid, lärarledd undervisning 1-2 vardagar varannan vecka, kl 9-17, online eller i skolan.
  Övrig tid består av självstudier på distans 

  Övrigt: Slutprov på plats 

  Studieuppehåll: Inget

  Kontaktuppgifter:
  Adress: Hammarby Fabriksväg 61
  Postnr + Ort: 120 30 Stockholm
  Telefon nr: 040 698 60 00
  E-post: info@sverigehalsan.se