Hoppa till innehåll

Barberare

Hantverks- bygg och verkstadsteknik

Klassrum, dag, 1500 poäng

Barberare

Arbetsuppgifter

Som barberare, eller herrfrisör som det också kallas, är du expert på att raka och styla ansiktshår och herrklippningar. Du använder dig av olika rak-tekniker och behandlar kundens hud innan och efter rakning. Du kan öppna egen salong, hyra en stol i en salong eller arbeta som anställd. Arbetar du i salong ingår även försäljning och rådgivning av produkter och deras användningssätt till kunder. Du hjälper också till att hålla salongen ren och fin. Arbetstider är ofta dagtider men ibland kan du även jobba kvällar och helger beroende på arbetsplats. I arbetet behöver du hålla dig uppdaterad om nya trender, mode samt nya produkter och tekniker.

Förmågor

För att arbeta som barberare är det bra om du är intresserad av styling av hår och skägg, kreativ, serviceinriktad, ha sinne för färg och form samt gilla att arbeta med människor. Eftersom frisöryrket kan vara påfrestande för nacke, axlar, rygg och ben är det viktigt med god fysik och att röra på dig mycket för att undvika belastningsskador.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för barberare och frisör. Länk: Barberare och Frisör

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för material och kurslitteratur kan tillkomma.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

HVXACN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

HVXACN-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (9 st)

1 Kursstart

 1. Kursstart 4535181

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Studietakt

  Beskrivning

  Vi står för ALLA verktyg och studiematerial under utbildningen (inga extra kostnader tillkommer)

  • Utbildningen leder till Barberarlicens
  Läs mer på:
  https://internationalhairacademy.se
  • Längd: 60v 
  • Studietakt:25p/veckan 
  • Kurs som pågår under sommartid har inget kursuppehåll. Delar av kurser förläggs på praktik /egenstudier. 


  På plats två-tre dagar/vecka, mellan kl.9-16
  Egna studier resterande tid
  Adress: Kanalvägen 3A, Upplands Väsby