Hoppa till innehåll

Barberare

Hantverks- bygg och verkstadsteknik

Klassrum, dag, 1500 poäng

Barberare

Arbetsuppgifter

Som barberare, eller herrfrisör som det också kallas, är du expert på att raka och styla ansiktshår och herrklippningar. Du använder dig av olika rak-tekniker och behandlar kundens hud innan och efter rakning. Du kan öppna egen salong, hyra en stol i en salong eller arbeta som anställd. Arbetar du i salong ingår även försäljning och rådgivning av produkter och deras användningssätt till kunder. Du hjälper också till att hålla salongen ren och fin. Arbetstider är ofta dagtider men ibland kan du även jobba kvällar och helger beroende på arbetsplats. I arbetet behöver du hålla dig uppdaterad om nya trender, mode samt nya produkter och tekniker.

Förmågor

För att arbeta som barberare är det bra om du är intresserad av styling av hår och skägg, kreativ, serviceinriktad, ha sinne för färg och form samt gilla att arbeta med människor. Eftersom frisöryrket kan vara påfrestande för nacke, axlar, rygg och ben är det viktigt med god fysik och att röra på dig mycket för att undvika belastningsskador.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för barberare och frisör. Länk: Barberare och Frisör

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för material och kurslitteratur kan tillkomma.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

HVXACN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

HVXACN-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (9 st)

3 Kursstarter

 1. Kursstart 4861183

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Kostnader: Vi står för ALLA verktyg och studiematerial under utbildningen (inga extra kostnader tillkommer)!

  Schema: Heltid 60v, på plats två-tre dagar/vecka, mellan kl.9:00-16:00. Egna studier resterande tid

  Övrigt: Utbildningen leder till barberarlicens 

  Studieuppehåll: Kurs som pågår under sommartid har inget kursuppehåll. Delar av kurser förläggs på praktik /egenstudier. 

   

  Kontaktuppgifter:

  Adress: Kanalvägen 3A

  Postnr + Ort:19461 Upplands Väsby

  Telefon nr: 076 – 88 55 784

  E-post: therese.haleving@raise.no

 2. Kursstart 4911077

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Studietakt

  Beskrivning

  Starta din karriär som barberare på Svenska Frisörskolan i Stockholm.

  Är du redo för en spännande, inspirerande, utvecklande och seriös utbildning? Är du kreativ, gillar att arbeta med människor och har en känsla för stil och form?

  Då har Svenska Frisörskolan en barberarutbildning för dig. Under 60 veckor får du lära dig allt om skäggdesign och slätrakning, klippning, designtekniker på både korta och långa hår samt ergonomi, kundservice, arbetsmiljö och kemi. Vi ger dig som elev en komplett utbildning i barberaryrket. Vi är med dig och förbereder dig för branschens Gesällprov. 

  Kostnader: INGA - Du får låna ALLA verktyg du behöver under utbildningen. Däremot får du ersätta och betala för det som försvinner eller går sönder. 
  Schema: Klassrumsundervisning, heltid onsdag-fredag 8.30-16.30
  Övrigt: APL ingår i utbildningen. 
  Studieuppehåll: Inga

  Kontaktuppgifter:
  Adress: Vretenvägen 6 B
  Postnr: 171 54
  Ort: Solna
  Telefon nr: 070-333 85 79
  E-post: stockholm@svenskafrisorskolan.se

 3. Kursstart 5052622

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Antagningsbesked
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Vill du utbilda dig till barberare? Då har du hittat rätt! Vi har den kompletta utbildningen! Vi är en skola som har funnits sedan 2006 och har utbildat många duktiga elever inom branschen.
  Att arbeta som barberare handlar om mycket mer än bara teknik, metoder och verktyg och det är vanligt att man kombinerar yrken som både barberare och frisör. För att bli en skicklig yrkesutövare i denna bransch, är det viktigt att lätt kunna få kontakt med människor och att ge god service. Det sociala samspelet mellan kunder och kollegor är avgörande för att bli framgångsrik i yrket. Utbildningen kräver ingen tidigare erfarenhet och du kommer få lära dig grunderna inom tex herrklippning, klippning av skägg, slätrakning, hygien, styling av hår och skägg. Du behöver även modeller att öva på. För att kunna delta i kursen behöver du införskaffa ett verktygskit som bekostas av dig själv, ca 5500 kr. Verktygskitet är din privata ägodel och du kommer att ha användning av den efter dina studier också. Utbildningen är en heltidsutbildning, där lärarledd undervisning kombineras med egna studier måndag till fredag kl. 09.00 - 17.00, under 62 veckor. Utbildningen är en sammanhållen utbildning utan lov. Utbildningen bedrivs i en modern och fin skollokal i Palmfeltscenter vid Globens Tunnelbana. I utbildningen ingår även APL som följer branschens arbetstider. Varmt välkommen med din ansökan!