Handel, påbyggnad mot butikssäljare, klassrum
Ekonomi, Handel och Administration
Klassrum, dag, 400 poäng
Handel påbyggnad mot butikssäljare
Arbetsuppgifter
Som butikssäljare kan du arbeta inom detalj- och dagligvaruhandeln, i små och stora butiker i varuhus eller köpcentrum. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på arbetsplats eller om du arbetar i exempelvis en klädbutik eller matbutik. Gemensamt är att du arbetar med kundservice, att ge ett bra bemötande till varje kund så att de ska vilja komma tillbaka och handla i din butik. Andra arbetsuppgifter är att hålla butiken fin och påfylld, varuexponering, kassahantering, beställningar, packa upp varor och prismärkning. Du behöver ha god produktkunskap och förmåga att läsa av kundens behov för att kunna sälja varorna till kunden och nå butikens olika försäljningsmål. Det är vanligt att du arbetar deltid med oregelbundna arbetstider, även kvällar och helger. I mindre butiker förekommer ofta ensamarbete.
Förmågor
För att arbeta som butikssäljare är det bra om du tycker om att möta nya människor och vara serviceinriktad, stresstålig samt ha kundfokus för att kunna ge ett bra bemötande till kunden även i stressiga perioder. Inom detaljhandeln är det också bra om du tycker om försäljning och att arbeta mot mål då det kan förekomma säljtävlingar, bonusar och säljutbildningar.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Butikssäljare. Länk: Butikssäljare
Praktik
I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.
Praktisk information om utbildningen
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:
- att du får instruktioner och uppgifter via skolans digitala lärplattform
- att kontakten med din lärare sker i huvudsak via den digitala lärplattformen eller via mejl
- att slutprovet görs på plats på skolan
Dator och god datorvana krävs. Kostnad för kurslitteratur kan tillkomma.
Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?
Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.
Förkunskapskrav
Godkänt i Handel bas samt godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.
Ämnes-/kursplan
FSXAGN (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
FSXAGN-KD
Skolform
Gymnasial utbildning
Jämför skolor
Antal Kursstarter: 6