Hoppa till innehåll

Påbyggnad Fastighetstekniker, Distans

VVS och Fastighet

Distans, 600 poäng

Påbyggnad Fastighetstekniker

Arbetsuppgifter

Som fastighetstekniker arbetar du med installation, drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. Du kan arbeta både med bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter. Arbetsuppgifterna kan därmed variera beroende på var du är anställd. Yrket som fastighetstekniker är ett rörligt jobb med mycket eget ansvar. I arbetet träffar du mycket människor och du bör därför drivas av att skapa goda relationer med såväl hyresgäster som arbetskamrater. Genom ditt arbete påverkar du andras hem- och arbetsmiljö och skapar en fungerande vardag för de som bor eller arbetar i fastigheterna.

Förmågor

Förmågor som kan vara bra att ha som fastighetstekniker är att vara serviceinriktad och en god problemlösare.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Fastighetstekniker. Länk: Prognos Fastighetstekniker

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder och kurslitteratur kan tillkomma.
Elsäkerhetsverkets krav för begränsad auktorisation (B) innebär att kurserna Praktisk ellära och Elkraftteknik ska ha genomgåtts med godkänt resultat samt minst totalt två års praktisk erfarenhet av elinstallationsarbete i elinstallationsföretag eller annat arbete med el. Ansökan om auktorisation görs till Elsäkerhetsverket.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkända betyg från Fastighet bas samt i svenska/svenska som andraspråk och matematik på grundläggande nivå, eller motsvarande kunskaper

Ämnes-/kursplan

VFXAGN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

VFXAGN-DI

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (6 st)

0 Kursstarter

  • Det finns inga kursstarter att ansöka till.