Hoppa till innehåll

Aktivitetsledare fritidshem, Klassrum

Barn- och fritid

Klassrum, dag, 500 poäng

Aktivitetsledare fritidshem

Arbetsuppgifter

Aktivitetsledare är ett samlingsnamn för ett antal olika yrken, så du kan arbeta som aktivitetsledare inom naturguidning/naturvägledning, inom äldreomsorg och inom olika ungdomsverksamheter. Aktivitetsledarens roll är att skapa en aktiv och meningsfull fritid för deltagarna i den verksamhet man arbetar inom. Det kan exempelvis innebära att du arrangerar olika typer av aktiviteter som temakvällar, utflykter eller kursverksamheter. Det kan handla om bakning, dans, konst eller sport. Deltagarna i verksamheten är ofta med och styr innehållet. Du kan arbeta inom olika arbetsmarknadsområden, som inom LSS, på fritidsgårdar, i skolor, inom kriminalvården och på behandlingshem.

Förmågor

Förmågor som kan vara bra att ha som aktivitetsledare som arbetar med barn och ungdomar är att vara förtroendeingivande eftersom att man blir en vuxen förebild. Det är även bra om man har en empatisk förmåga, att vara social och möta ungdomarna på ett bra sätt samt vara kreativ för att hitta på bra aktiviteter.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för aktivitetsledare och fritidsledare. Länk: Fritidsledare

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete. Du behöver uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret i samband med APL, beställ i god tid från www.polisen.se
 
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för kurslitteratur kan tillkomma.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper

Ämnes-/kursplan

BFXAEN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

BFXAEN-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (4 st)

1 Kursstart

 1. Kursstart 4885388

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Skola
  Astar AB
  Slutdatum
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Kostnader:          Kostnader för kurslitteratur tillkommer.

  Schema:             Kursen är på heltid men kommer att ha lektioner 2 heldagar i veckan kl. 8:30-15:30 i våra lokaler i Solna. Resten är egenstudier.

  Studieuppehåll mellan 20241220 - 20250106.

  Kontaktuppgifter:
  Adress:                 Solna torg 3, Solna. 4 trappor
  Postnr + Ort:        171 45 Solna
  Telefon nr:            010-434 40 15
  E-post:                  admin.stockholm@astar.se