Hoppa till innehåll

Anläggningsförare, Klassrum

Hantverks- bygg och verkstadsteknik

Klassrum, dag, 1200 poäng

Anläggningsförare

Arbetsuppgifter

Anläggningsförare, eller maskinförare som det också kallas, kör och sköter om anläggningsmaskiner som grävmaskiner, hjullastare och bandschaktare vid byggandet av exempelvis hus, bostadsområden och vägar.
Yrket är varierande med nya arbetsplatser och många olika arbetsuppgifter. Vanliga arbetsuppgifter är att schakta för vägar och byggnader, gräva för VVS-ledningar eller kablar, snöröjning, lasta och lossa olika typer av gods och material samt läsa ritningar och beskrivningar för bygg- och anläggningsarbeten. Du behöver också hantera laser- och GPS-utrustning för höjdmätning och positionering. Ibland hjälper du även markarbetarna med olika arbetsuppgifter utanför maskinen. Det är vanligt att arbeta utanför hemorten vilket innebär att du kan behöva resa till och från arbetet, eller tillfälligt bo på arbetsorten.

Förmågor

För att arbeta som maskinförare är det bra om du är självständig, uppmärksam och social. Du behöver också kunna samarbeta med andra yrkesgrupper på arbetsplatsen och koordinera olika rörelser samtidigt.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Anläggningsmaskinförare.
Länk: Anläggningsmaskinförare

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder och kurslitteratur kan tillkomma.

Efter yrkespaketet behöver du genomgå en kvalificeringstid via en lärlingsanställning på ett företag inom branschen innan du får ditt yrkesbevis. Under tiden får du lärlingslön enligt gällande avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. Körkort (B) är en fördel.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk och matematik på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

BAXAAN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

BAXAAN-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (7 st)

1 Kursstart

 1. Kursstart 5057064

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Antagningsbesked
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Kostnader           Litteratur, kläder
  Schema              Heltid, lektioner 2-3 dagar/vecka. Självstudier resterande dagar. APL heltid.
                         
  Övrigt                  Obligatoriska lektioner på plats och  APL heltid
                             
  Studieuppehåll   Nej
  Kontaktuppgifter:
  Adress                  Fryksdalsbacken 26
  Postnr +Ort          123 43 Farsta
  Telefon nr.            072-383 25 38
  E-post                   vuxregionost@ya.se