Hoppa till innehåll

Betongarbetare, Lärling

Hantverks- bygg och verkstadsteknik

Lärling, 1150 poäng

Betongarbetare

Arbetsuppgifter

Som betongarbetare arbetar du oftast på en byggarbetsplats med att armera, gjuta och efterbehandla betongkonstruktioner som husgrunder, väggar, pelare och golv. Du kan också montera färdiga betongelement som levereras till byggarbetsplatsen. Anläggning av vägar och broar kan också ingå i arbetet. Yrket är varierande med nya arbetsplatser med olika arbetsuppgifter.

Förmågor

Det är ett aktivt yrke där du får röra på dig mycket och spendera tid utomhus. God fysik är viktigt då arbetet kan vara fysiskt krävande, men för att underlätta arbetet finns betongpumpar och byggkranar. Du arbetar både självständigt och i team med andra byggarbetare vilket kräver god samarbetsförmåga.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Betongarbetare. Länk: Betongarbetare

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder och kurslitteratur kan tillkomma.

Efter yrkespaketet behöver du genomgå en kvalificeringstid via en lärlingsanställning på ett företag inom branschen innan du får ditt yrkesbevis. Under tiden får du lärlingslön enligt gällande avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. Körkort (B) är en fördel.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk och matematik på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

BAXADR

Anmälningskod

BAXADR-LÄ

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (9 st)

1 Kursstart

 1. Kursstart 4705944

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Antagningsbesked
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Du läser utbildningen som lärling. Det betyder att du börjar med de två första kurserna på skolan. Resten av utbildningen utför du på en arbetsplats.

  De två första kurserna läser du på skolan. Skolan finns på Fryksdalsbacken 26, 123 43 Farsta. Sedan är du på en arbetsplats 4 dagar i veckan och en dag på skolan. Under APL lärlingstiden behöver du anpassa dina tider för arbetsplatsens krav och tider.
   
  Du läser flera kurser i följd. Varje kurs är indelad i olika moment som du ska gå igenom. Varje kurs innehåller även ett antal inlämningsuppgifter som du gör och även muntliga samt praktiska examinationer. Efter varje slutförd kurs får du ett betyg utfärdat av din lärare.

  Du utför vissa praktiska moment på skolan. Vi har öppet varje måndag - fredag mellan 7.00 - 16.00. Du har även tillgång till vår digitala lärplattform ITs Learning där du kan koppla upp dig när du vill, var du vill. 
   
  Utbildningen är kostnadsfri. Kurslitteratur är delvis digital, men litteratur som du behåller betalar du. Arbetskläder (enligt lag) och skor bekostar du själv ca 2000 -3000kr


  Vid frågor är du välkommen att kontakta: vuxregionost@ya.se.