Hoppa till innehåll

Floristaspirant, Klassrum

Hantverks- bygg och verkstadsteknik

Klassrum, dag, 1500 poäng

Floristaspirant

Arbetsuppgifter

Som florist arbetar du med att skapa buketter och dekorationer av blommor som till exempel brudbuketter, tärnbuketter, blomsterdekorationer för bröllop och kransar för begravningar. Du kan också arbeta i blomsterbutik med att sälja krukväxter, plantor och snittblommor samt skapa buketter av snittblommor på beställning.
I blomsterbutik ingår arbete med kundservice, försäljning, hålla butiken fin, köpa in och packa upp växter och andra varor samt exponering av dessa. Arbete i butik innebär ofta oregelbundna arbetstider samt helg- och kvällsarbete. Periodvis kan det vara hög arbetsbelastning inför vissa helger som exempelvis studentexamen, alla hjärtans dag, jultider med mera.

Förmågor

För att arbeta som florist behöver du gilla blommor och växter, vara kreativ, serviceinriktad och ha sinne för färg och form för att kunna skapa vackra arrangemang.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för florister. Länk: Florist

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för material och kurslitteratur kan tillkomma.

Efter utbildningen följer en lärlingsperiod för att senare kunna avlägga gesällprov inom floristyrket. Efter ytterligare flera års yrkesutövning kan du avlägga mästarprov. Du söker själv lärlingstjänst efter utbildningen.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

HVXABN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

HVXABN-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (11 st)

0 Kursstarter

  • Det finns inga kursstarter att ansöka till.