Hoppa till innehåll

Bagare och konditor, lärling

Hotell, livsmedel, restaurang och turism

Lärling, 1450 poäng

Bagare och konditor

Arbetsuppgifter

Som bagare och konditor arbetar du i ett kreativt yrke med att baka olika typer av bakverk, till exempel matbröd, kaffebröd, tårtor, kakor och andra bakelser. Du kan använda dig av både maskiner och dina händer i arbetet. Förutom att baka så kan du också behöva planera vad som ska bakas och sköta inköp av råvaror.
Du kan arbeta på större bagerier som säljer sina bakverk till butiker, hotell och restauranger, och på bagerier och konditorier som har egen servering där du tar emot kunder som vill köpa fika. Arbetstiderna skiljer sig mellan olika typer av bagerier. På bagerier som säljer bakverk till butiker och liknande börjar du ditt arbetspass mycket tidigt. På de större industribagerierna är det ofta natt- och helgarbete och arbete i skift.

Förmågor

I yrket förekommer många tunga lyft av exempelvis mjölpåsar och bunkar och du står och går stor del av din arbetstid, detta kan vara påfrestande för rygg, axlar och knän så en god fysik är viktigt som bagare och konditor. Du behöver också vara organiserad, stresstålig, kreativ med känsla för färg, form och smak samt kunna arbeta med flera saker samtidigt.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Bagare och Konditor.
Länk: Bagare och Konditor

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

I utbildningen läser du antingen kursen Bageri 4, 100 poäng eller Konditori 4, 100 poäng som ger en breddad kompetens.
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder, skor och kurslitteratur kan tillkomma.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper

Ämnes-/kursplan

RLXACR

Anmälningskod

RLXACR-LÄ

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (14 st)

1 Kursstart

 1. Kursstart 4929585

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Skola
  Astar AB
  Slutdatum
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Kostnader:          Kostnader för kurslitteratur tillkommer.

  Schema:             Lärling innebär fyra dagar på arbetsplats och en dag i skolan. Utbildningen inleds med en orienteringskurs i två veckor där du får en inblick i vad yrket innebär – därefter går du ut på din lärlingsplats. Din lärare följer dig under hela din praktikperiod och tillsammans med din handledare på praktikplatsen ser de till att du får ta del av alla praktiska delar som ingår i utbildningen.

  Övrigt                  Utbildningens sista kurs kan ersättas med                              Bageri 4

  Studieuppehåll mellan 20241220 - 20250106 och mellan 20251219 - 20260105.

  Kontaktuppgifter:
  Adress:                 Terminalvägen 12B.
  Postnr + Ort:        171 73 Solna
  Telefon nr:            010-434 40 15
  E-post:                  admin.stockholm@astar.se