Hoppa till innehåll

Påbyggnad Fastighetsskötare, Klassrum

VVS och Fastighet

Klassrum, dag, 500 poäng

Påbyggnad Fastighetsskötare

Arbetsuppgifter

Som fastighetsskötare ansvarar du för den inre och yttre skötseln av fastigheten. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på var du är anställd. Hos små fastighetsbolag är det vanligt att du har arbetsuppgifter inom ett bredare område, medan det inom ett större företag är vanligare att du är specialiserad i en yrkesroll. Exempel på vanliga arbetsuppgifter är kontakt med hyresgäster, trappstädning, skötsel av till exempel grönytor, rabatter och häckar samt felsökning och mindre reparationer.

Förmågor

Förmågor som kan vara bra att ha som fastighetsskötare är att vara serviceinriktad och en god problemlösare. Det är också bra om du har kompetens inom VVS, el eller snickeri.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Fastighetsskötare. Länk: Prognos Fastighetsskötare

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder och kurslitteratur kan tillkomma.
Elsäkerhetsverkets krav för begränsad auktorisation (B) innebär att kurserna Praktisk ellära och Elkraftteknik ska ha genomgåtts med godkänt resultat samt minst totalt två års praktisk erfarenhet av elinstallationsarbete i elinstallationsföretag eller annat arbete med el. Ansökan om auktorisation görs till Elsäkerhetsverket.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkända betyg från Fastighet bas samt i svenska/svenska som andraspråk och matematik på grundläggande nivå, eller motsvarande kunskaper

Ämnes-/kursplan

VFXAFN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

VFXAFN-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (5 st)

0 Kursstarter

  • Det finns inga kursstarter att ansöka till.