Hoppa till innehåll

Undersköterska, Distans

Omvårdnad

Distans, 1500 poäng

Undersköterska

Arbetsuppgifter

Som undersköterska arbetar du nära människor som av olika anledningar är i behov av vård, omsorg, stöd eller service. På vårdavdelningar arbetar du ofta i team med sjuksköterskor och läkare. Inom äldreomsorg arbetar du på särskilda boenden eller i hemtjänst. Du kan även arbeta inom psykiatrin eller inom funktionshinderområdet. Vanliga arbetsuppgifter är att ge medicin, lägga om sår, linda ben, sondmata, kontrollera puls, temperatur och blodtryck samt hantera katetrar. Praktiska serviceinsatser kan även ingå i arbetet, exempelvis städning, tvätt, inköp och andra ärenden. Arbete inom vården kräver hög hygien vilket innebär att du ofta behöver ha kortärmade kläder och inte använda ringar, klockor eller nagellack.

Förmågor

För att arbeta som undersköterska behöver du ha empatisk förmåga, vara uppmärksam och ha lätt för att kommunicera och samarbeta med andra.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Undersköterska.

Länk: Undersköterska inom hemtjänst och äldreboende

Länk: Undersköterska inom vårdavdelning och mottagning

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete. När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Inför din APL ska en hälsodeklaration fyllas i, du kan även behöva uppvisa ett utdrag från belastningsregistret som du ansöker om via Polismyndigheten.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för kurslitteratur kan tillkomma.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

VOXABN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

VOXABN-DI

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (18 st)

1 Kursstart

 1. Kursstart 4606014

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Skola
  Astar AB
  Slutdatum
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Kursen hålls på distans men du behöver infinna dig på skolan ifall det finns praktiska moment i utbildningen, samt obligatoriskt prov i slutet på varje kurs. Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning. I kursen ingår antingen Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, beroende på dina förkunskaper. I utbildningen ingår APL ute på en arbetsplats som utgör 12 veckor av utbildningen, och då följer du den arbetsplatsens arbetstider.

  Obekväma arbetstider på kvällar, natt och helger kan förekomma. Du kommer att behöva ett hälsointyg. Kommunen står för kostnaden för det.

  Kostnader för kurslitteratur tillkommer.
  Skolans adress är Solna torg 3, Solna.
  Studieupphåll mellan 20241220 - 20250106.